03 August 2011

melayar bahtera metafizika


salam alayk'

Photobucket
kredit-porg

suatu malam di event suarasa, semua partisipen telah berkumpul pada slot malam terakhir yang dijangka diisi bertubi-tubi oleh ustaz razak, pakar membawa manusia ke fitrah zaman kecilnya: 

menangis, melelehkan air mata, sedut-biar humus hingus, dan membengkekkan muka. ya, dia pakar bab-bab ini. Ada iras program sentuhan qalbu tv9. Cumanya yang tv9 tu agak nusantara.

Sebelum apa-apa, ente semua boleh download dulu fail audionya disini.

Ha, klik la sini.


Dah download? Bagus.

belum apa-apa, member ana berdua sudah ciao awal-awal. pergi tengok-tengokkan pusat operasi memasak sementara sebagai alasan. sebagai seorang gentleman, ana layan ceramah metafizika ni, tak main la skip-skip, lagak takut bagai budak kecil beratur paling belakang dalam turutan giliran berkhatan. lagipun dah lama juga tak menangis dari hati. eceh.

ceramah bermula. paparan slide menunjukkan ungkapan tricky kepada audien

Mengapa saya di sini? Disini tempat ni ke apa? ana da confuse. Ustaz terus mengasak,

Apa yang buat manusia dengan Iman & Islam berbeza?

Apa maksudnya dunia ladang akhirat?

Best tak berada di dunia?

Kalau dunia ialah dewan exam (Al-Mulk #2), best ke?

Adakah kehidupan ini dicintai?

Tup tup tup, bertubi-tubi bai. Satu persatu soalan dijelas. Ceramah diteruskan lagi.

Last2 pada minit ke-23

“yang pakai baju putih kat belakang tu student/KPIJ? Apa role hamba kepadaNya?”

Dusshhh, dinding lamunan retak. Sentap! Senyap muka blur tak tau jawab apa. Lamunan tadi agak jauh. Jauh mendasari kefahaman yang ana faham sekarang. soalan-soalan bersifat fundamental memusat.

Bila dituju dengan macam-macam permasalahan, baru tau banyak lompongan faham, kecelaruan ilmu, kekeliruan fikrah.  ana boleh cakap kebanyakannya berpunca daripada faham aqidah yang err lemah. Itulah, tauhid tak score.

Soalan-soalan macam ni Allah sentiasa jawab dalam Al-Quran rupanya. Sentiasa! 

cuma yang kurang tahu itu ana. kalau depend atas ilmu yang ada, memang mengarutlah gamaknya.Masa mengaji asyik buat Ustaz ulang-sebut “laa tanam, laa tatakallam”. Sikit-sikit “laa tanam, laa tatakallam”. Nak faham macammana!?

Ini bukan ana sorang terasa, rakan-rakan terdekat juga. Tak hairanlah semalam dapat mesej sarkasis Ramadhan bunyinya : “cuti la kau sebulan dirantai”

“cuti la kau sebulan dirantai

kredit-atis_phantasa

Siapa tak faham mesej macam ni? Siapa yang hantar melambangkan penerimanya sebagai sa-ekor syaitan. ana cuma boleh reply “haha”, padahal risau jugak cara fikir kita yang banyak mempermain isu-isu berkaitan aqidah. 

Kalau faham apa itu makhluk, apa itu syaitan, apa itu manusia mesti tak terfikir nak hantar mesej macam tu kepada rakan-rakan.

apa-apapon, jangan tanya kenapa harini berana-anta . ana fleksibel. boleh masuk mana-mana jenis orang, termasuklah budak-budak ana-anta. XD
scene bubur lambuk surau ana macam bes diblog. tunggu ye.
audio-audio lain sepanjang program
1. link
2. link(mirror) 

No comments: