03 October 2011

Amboi, siap smiley lagi...



salam alayk'

credit pic

Ustaz Shoohaimi masuk kelas. Pusing-pusing, sengih-sengih dia belah tinggalkan anak-anak muridnya dengan tugasan. Terpampang jelas di papan putih dengan pengumuman hensem berbunyi

“semua ke maktabah sekarang, pilih satu buku yang bertajuk bebas. Minggu depan hantar review buku. Oh ye, buku mistilah lebih 300 muka surat. Wajib!”

Latip rapatkan kelengkang, Mustajab betulkan spek, Badariah berhenti polish kuku. Serentak mereka mengeluh. habislah kita

Seminggu kemudian, Latip gelabah. Review tak siap. Dahlah buku yang dipilih bertajuk Perkumpulan penculik bidadari yang setebal 92 muka surat sahaja. Lantaklah, at least dapat la sikit-sikit markah daripada dapat kosong fikirnya.

Paling berat pon, Ustaz Shoohaimi tarik side burn lebih kurang 10 saat. Bisa bisa juga, itu pasal awal-awal lagi side burn Latip dah nipis pasal mamak barber sudah kasi cukur. Biarlah nampak macam pondan empat lima hari ni, asalkan tak derita ini hari.

Badariah nampak tenang. Tugasan dia baru selesai beberapa minit sebelum Ustaz masuk kelas. Tersengih kambing dia. Budak-budak lain perasan dia hembuskan nafas mulut ke setiap kuku kanannya.

Kemudian dia lap di tudung sebelum dia pamerkan kelicinan dan kesilauan kukunya pada kelas. Eksen gile yu! Harap-harap Ustaz bagi markah tinggi kat review Terdedah: Shanon Ahamd aku ni monolog si Badariah.

Mustajab paling cool. Review Alexander adalah Zulqarnain dah dia siapkan dua hari lepas. Sempat beberapa kali dia ke bilik Ustaz Shoohaimi untuk consult tentang review. Kalau boleh dia mahu reviewnya jadi yang paling berkualiti dan mempermudah kawan-kawan lain memahami kisah Iskandar Zulqarnain.

Tak cukup dengan itu, dia mintak Ustaz tolong dia serba-serbi dalam kajian dia untuk review kisah Zulqarnain. Walhal Ustaz cuma suruh hantar satu review je. Dia hantar sekali review buku Benarkah Iskandar Bukan Zulkarnain. 

Di celahan review, Mustajab tinggalkan nota comel. Katanya saya tak kisah ustaz bagi markah berapa, Cuma saya nak mintak ustaz redha ilmu dan masa ustaz untuk saya. Teng kiu. =)


Amboi, siap smiley lagi budak ni. Bunga-bunga mekar di taman hati Ustaz.


Petang tu, Ustaz Shoohaimi pening fikir-fikir tentang karenah 3 anak muridnya.


Si Latip yang hantar tugasan kerna takutkan hukuman lejen ; ditarik side burn.

Si Badariah yang bajet review dia pawa nak markah penuh padehal buku yang dia review tak cukup muka surat pon.

Si Mustajab yang humble dan bersungguh dalam tugasan dia.


Hurmmmm….

--



Kalau tugasan dari Tuhan, watak siapakah kita?






4 comments:

El-Janna said...

mestilah nk jadik mustajab

Faaizz d. Zul said...

@El-Janna

amin3.

=)

aleen aiden said...

bagi orang macam saya yang minatnya bukan pada membaca,masak juga nak siapkan tugasan.


persoalan kamu d bawah sekali buat diri terkesan. :)

Faaizz d. Zul said...

@aleen aiden

kita diajar konsep Ihsan taim kecik2 dulu. tapi biasalah manusia.

harap2 kita cuba utk bersungguh2!

ohye, rasa terkesan itu satu nikmat...

klu x terasa, tanda mati hati

=)