11 June 2012

aktiviti sentimental

sebahagian yg mampu dibawa pulang



orang kata;

you are what you eat

bila kita luaskan "eat" keluar dari skop tugasan yang dilaku mulut;
dan dicubaganti dengan minda.

jadilah,

you are what you read.

dari sebahagian rak aku perati, boleh kata buku ringan-ringan keluaran penerbitan mainstream hampir 50%. buku kritikal semacam satira politik, sejarah, tesis, novel, kitab kuning dan kajian kontemporari cuma 20 % sama banyak dengan buku-buku fresh keluaran penerbit indie.

buku akademik?
heh, tak sampai 10%, serasa akulah.
sebabnya, salinan lembut (baca softcopy) ada 50gb dalam cakera keras.

lagipun, ada ke orang baca buku kejuruteraan dalam elarti?
hah




___

acara yang paling memakan masa ketika mengemas rak buku selain dari (1)melerai lipatan dan (2)mengeluarkan penanda(selalunya kad topup dan tiket bas) yang terselit di celahan ialah *bila kadang-kadang kita tersangkut membaca salah satu dari mereka dengan penuh keasyikan.


satu petang mahu tak cukup gamaknya. dan al-hasil, rak buku masih bersepah.


sentimental.

7 comments:

perindu_خلافة said...

wosh.. banyak buku tu bro,
rasa nak ambik je 13-14 buah buat bacaan waktu cuti, hoh O.o

zamzam said...

woa, fish eye! hehe
aku rase ko kna wat book review skali la utk sume tue, dpt gak aku taw skit2 ape yg ko baca nie.. haa.. amacam?

Penjiwa Jalanan said...

"acara yang paling memakan masa ketika mengemas rak buku selain dari (1)melerai lipatan dan (2)mengeluarkan penanda(selalunya kad topup dan tiket bas) yang terselit di celahan ialah *bila kadang-kadang kita tersangkut membaca salah satu dari mereka dengan penuh keasyikan."
ahha ye sebab tu proses mngemas ambil masa berhari hari. jumpa buku, buka, belek belek, mengenang memori.


buku sekolah rendah pun ada kenangan juga, ada ilmu yang perlu baca balik kan .


sokong bookreview.


oh tulisan bawah bawah sangat kecil . -,,-

BERMASALAH said...

Hai ulat buku :)

Faaizz d. Zul said...

perindu_خلافة , zamzam, Penjiwa Jalanan, bermasalah;

1. mini library yg bermula sejak 4 tahun lepas lebih kurang. terkumpul, sebab tu nampak mcm banyak.

2. sebenarnya, seksyen book review tu aok2 semua boleh baca di sini

BOOK REVIEW

tapi, dah lama tak tergantung dan tak pasti bila mahu bermula semula.

3. ya. berhari-hari kot. eh, buku2 sekolah sangat trivial bila dibaca semula. macam, masa baca tu tertanya-tanya

"eh, dulu cam pernah belajo tapi la ni tak ingat apa..."

ye dak?

lagilah kalau jumpa catatan2 yang err, xmatang dan sentimental. heh

4. hai semula.

khairunnisa ♥ said...

buku ana penuh dengan nama..







ubat ><

Aween Md Zahir said...

beshya banyak buku ^^
mai nk pinjam 5 ketul =p huhu.

suka statement awak 'bila kadang-kadang kita tersangkut membaca salah satu dari mereka dgn penuh keasyikan'

suka ! suka !

moga amalan membaca semakin dalam pada insan lain juga