09 June 2012

Saleh Saleha; entri balas.


Dup dup…

Dup dup...

Saleh telan liur. Gemuruh. Debarnya lain macam. Jarang sekali dia ditinggalkan cuma berdua di satu ruang. Berdua dari jenis berbeza. Jenis Cinta dan Rangga, Mars dan Venus. 

Rileks, sesi ni sekejap je monolog Saleh.

“Nama saya Siti Saleha”

Saleh angguk senyum. Kontrol jaka. Disebabkan dia berasal dari sekolah berasrama tanpa perempuan, dia gampang kekok bila seorang-seorang begini. Tapi, pertemuan kali ini bukan kebetulan. Baru beberapa minggu lepas dia pinta Khai pertemukan dia dengan Saleha. Sekarang, janji Khai terlunas.

Nama kita ada kimia. Benar Tuhan itu mampu hantar cinta ke mana sahaja... Destiny, bukan kebetulan semata...

“Saya Saleh” balasnya sopan.

Sejuk hawa mula terasa. Bilik kecil Fakulti Komunikasi dibina unik. Kaca sehalanya cuma benarkan orang di dalam melihat ke luar. Kalau dilihat dari luar, legam.

Saleh jeling Saleha. Saleha balas melirik. 5 minit berlalu begitu sahaja.

___


10 minit sebelumnya, Khai gerak Saleh dari qoilullah.

“Bangkit weh... makan jom...”

Mamai-mamai dia ke bilik air. Kumur mulut, cuci muka, pandang cermin. Ahh, hensem macam biasa. Dua sahabat bergegas ke parkir. Motor dihidupkan. Saleh bonceng Khai.

Separuh perjalanan, Khai menyimpang masuk ke Fakulti Sumber Manusia.

“Kau nak makan kat kafe mana!?” soal Saleh kebingungan. 

Biasanya mereka makan di kafe yang menawarkan buah percuma. Pisang contohnya. Klise hari Jumaat. Tapi, Khai melencong.

“Kawan aku nak minta tolong. Nak pakai orang untuk projek grup dia... ala macam temuramah ringkas je... lepas habis ni, kita pergi makan... aku belanja air...”

“Air je?”

“Amboi, air cukuplah...”


Sedar-sedar, Saleh berhadapan Salehah.


___


“Siapa yang bawa awak ke sini?”

“Khai, apa yang boleh saya bantu?” jawab Saleh pendek.

“Oh, pasal projek tu, awak dah bersedia?”

Saleh angguk. Sekeping kertas dihulurkan kepadanya.


“Tapi, projek ni pasal apa? Khai tak bagitahu apa-apa...”


“Projek kami tajuknya – Study of short term memorization by rapid repitition.  


Saleh kerut dahi.

Dalam masa 3 minit, sila hafal dan bacakan semula ayat pada kertas yang saya berikan pada awak tadi. Awak boleh mula sekarang.”


Haih! Saleh merengus kaget. Kepalanya digeleng sambil tertunduk. Peluh merenik dari dahi gugur ke pehanya.


Di atas meja sebelah luar, diari Saleha terselak ditiup angin. Tertulis; Bakal pakwe mestilah kimia dengan Al-Quran.



***

dear diary - credit


Pos asal cerpen ni ialah di blog Warna Kaseh. Sila klik - link


berikut ialah sedikit balasan (baca: reply) berdasarkan beberapa respon di pos asal, sini sesi pencerahan susur pandang mengenai terminologi pakwe dan penggunaannya dari aspek semantik yang ditulis di dalam diari Saleha.


Dalam muka surat yang lebih awal, kata pakwe ialah setaraf dengan teman lelaki, boyfie, zauj, suami, dan lain-lain. pendek kata pakwe ialah terma yang dia selesa untuk menggambarkan jaka yang dia mahu tua bersama.


Contoh, mari berangan bersama, sila bayangkan.

Saleha lukis satu permandangan dalam 20 tahun akan datang. Seorang teman barunya bertanya gerangan lelaki dalam gambar. Saleha dengan tenang sebutkan; 

"ini suami saya, juga kekasih hati, seorang ayah kepada anak-anak saya, seorang pakwe di zaman hip, seorang zauj yang mengimami, seorang yang bukan suka-suka approach tanpa niat memperisterikan saya suatu dulu. dia pemilik cintaku selepas Allah dan Rasul. "
eych, adui!

lengan Saleha dicubit lembut. "tak payah nak sweet-sweet sangat boleh tak?" kata temannya.



ha ha.




sekian.

-Terminologist Era Hip-




*lapor diri untuk internship bermula Rabu. sehingga Syawal. Allahu Allah mohon permudah urusan.



5 comments:

perindu_خلافة said...

ohsem \^_^/
n selamat berinternship oK,

Faaizz d. Zul said...

tq

Umairah. said...

selamat.

untung-untung ilham fictionising truth seterusnya tercetus

contoh; bagaimana usaha menyeimbangkan gerak mesin dan gerak amal di tengah ramadhan? sungguh, itu mencabar.

gud luck.

Faaizz d. Zul said...

umairah;

terimakasih.
semangat rasanya baca komen cenggini.

khairunnisa ♥ said...

bakal pakwe mestilah kimia dengan al-Quran :) nice~