20 September 2014

tentang merindui masakan dari kampung halamanBeberapa minggu lalu di suatu sela masa diantara Maghrib dan Isya, Us Fauzi sedang bersemangat mengulas tentang perang Gaza-Israel baru-baru ini. Seingat aku, yang paling dia tekankan ialah bagaimana semua permintaan Hamas berjaya mendesak Israel untuk diheret bersama ke meja perbincangan untuk kesepakatan di masa akan datang. Dia tekankan lagi bahawasanya tentera Islam telah menang. Bantuan Allah telah sampai. Dan kita sepatutnya meraikan peristiwa ini dengan takbir. Takbir yang dimaksudkan bukanlah takbir dengan nada kesedihan dan kesyahduan seperti yang dipraktis dalam kebiasaan masyarakat kita. Tetapi dia mahukan umat ini melihat semula definisi takbir, teknik lantunan dan pengisiannya sebagai takbir kemenangan. Dan di satu sudut, ada yang berdoa, di dalam kemenangan ini, ada sebahagian usaha kita yang menyumbang kepadanya.

***

“Musim boikot ni, sales aku tak sampai RM2000. Itu kiranya negatif. Malu beb nak pergi meeting,” kata seorang manager-on-duty sebuah restoran yang dilabel bersekongkol dengan rejim Zionis. Ini membetulkan sedikit persepsi awal aku tentang keberkesanan usaha boikot oleh marhaen. Itu, di sebuah tempat di Johor. Di outlet yang lain, secara spesifiknya ibu kota, sales tidak terjejas. Malah, ramai keluarga Arab pula menjadi pelanggan. Heh.

Di musim boikot, ramai yang mengikuti kempen atas dasar seruan akidah. Ini kelihatannya bagus dan separanya berhakikat tidak. Kenapakah kempen dan usaha boikot ini tidak mengajar peyokongnya tentang praktis diet yang baik? Adakah janggal jika mengaitkan sambutan kempen boikot yang baik dengan Malaysia menjuarai carta obes di rantau Asia Tenggara? Adakah suatu hari nanti, di setiap restoran dan warung akan terpampang carta kandungan nutrisi dan jumlah kalori untuk setiap makanan yang diambil? Oh, bukankah hidup untuk makan, kenapa poyo sangat.

Perjuangan menentang McD yang tidak membawa kita mengenal dan belajar dari James Oliver, Morgan Spurlock dan Tom Naughton adalah perjuangan yang rongak. Ini belum lagi meletakkan perjuangan halalan dan toyyibah ke dalam perbincangan. Perjuangan menentang industri makanan fast-food atau makan komersil ialah perjuangan menentang dominasi ekonomi, dan perjuangan tentang aturan gaya makan, menu, selera yang akan mempengaruhi gaya hidup, metabolism dan energi. Bukannya setakat mempamer jari tengah di laluan pandu-lalu, atau menggores perasaan pekerjanya dengan nasi kerabu dan teh ais ikat tepi.

Bayangkan kelucuannya, apabila sesebuah jenama yang dipercayai secara warisan, dijentik dengan status halal yang meragukan, ia memberikan kita kekecohan di tahap nasional, dibincangkan secara politikal, malah institusi agama direndahkan dan keseluruhannya menjadi poyo.

***

Di sebuah premis perniagaan, intai-intailah di sebelah dalam, sekilas megambil tahu dan menimbang; tahap kebersihan, warna water-filter, posisi letak dan semuanya dan bertanya, adakah ini halal dan toyyibah?

Mungkin suatu hari, umat Malaysia (dan dunia) ini akan belajar apa yang patut kita kenal dan lawan. Yang membawa mesej kesederhanaan, menganjur pembaziran. Yang memboikot, dan berusaha menyediakan alternatif, tidak kurang pula menyihatkan. Di akhirnya, pelajaran untuk mengambil tahu praktis diet dan nutrisi yang baik akan kembali kepada kampung halaman, di mana resepi turun temurun ranuman air tangan ibunda menjadi faveret dan baik untuk anakanda kota yang poyo ini semua.

***

Hari esok ada lagi dua kenduri. Makan makan dan makan. Sekian, menaip sambil meniarap juga sudah tidak selesa dengan perut yang semakin anjal.

No comments: