22 November 2014

Dreaming dream.

"Ayah, abang tu sakit ke?"


"Ibu, dekat sana ada oyang!"


Aku tak letih melihat gelagat seorang gadis kecil yang galak pada dinihari di ruang menunggu hospital. Dia bebas, meliar melihat keadaan sekeliling. Malah, sangat rajin bercakap walaupun pekat pelatnya. Mungkin antara sebabnya, si ibu dan ayah jauh sekali melayan gajet peribadi di hadapan anak-anaknya. Memberikan ruang untuk si anak berpaut, meluah, bermain dengan sepenuh-penuh perhatian. 


Seolah-olah mengatakan bahwa dalam hidup ini, kita masih bebas membuat pilihan tanpa sempadan sistem-sistem yang ada. Bukannya aku tak percaya bahwa kita tak mampu mencipta pilihan, tetapi realiti lantang mendominasi sebaliknya. 


Pilihan-pilihan yang ada dalam hidup ialah pilihan-pilihan yang direka oleh -ism -ism untuk dihidangkan sekaligus menjadikan lingkaran ini tertutup. Perbezaannya jelas diantara 'mencipta pilihan' dan 'membuat pilihan'. 


Dan untuk lima jam menunggu ini; aku faham, sejauh mana pun hebat kapasiti upaya seorang doktor, jururawat dan pengurusan hospital; mereka juga tidak banyak pilihan, selain yang terhidang melalui prosedur, borang-borang dan keletihan dari raut wajah mereka. 

Terima kasih untuk khidmat terbaik anda.


- hospital selayang

No comments: